tacq.tacq.nl

waar komt de naam TACQ vandaan?

De naam Tacq heeft mij altijd al geintrigeerd, omdat ik zelf zo heet en het een in Nederland niet zo heel veel voorkomende naam is. Meestal zijn het soortgelijke namen van mensen die Tak, Tack, Taco, Takke of zoiets heten. Tacq is de zogenaamde "dure" tak hoor je dan meestal, of "van Franse afkomst". Op de kaart van Frankrijk kon ik vroeger alleen de plaatse Lacq en Pontacq in het zuiden vinden. Op vakanties ook wel een aantal plaatsen die eindigen op "acq" of "cq" maar nooit alleen "Tacq".

De komst van internet bracht weer nieuwe mogelijkheden en nu kom ik tot de volgende theorie:

Op het eiland Jersey (vroeger Frans bezit, maar nu Brits) bestond nabij de plaats St. Ouen aan de westkust de parochie "Le Tacq". Nog altijd is daar een kaap aan de noordwestkust die "Cape L´Etacq" of Cape Letacq heet, op de kaart boven als "Pit. Etacquerel" (Franse Michelin kaart).

De Kaap Letacq


 

Een provider op Jersey  boodt het domein "www.letacq.com" te koop aan en daar
komt dit plaatje vandaan. Op de voorgrond het plaatsje "l´Etacq" en op de achtergrond de "Cape Letacq". Nu bestaat het domein niet meer. 

Via diverse genealogie websites op internet, oa. FamilySearch begin het verhaal met Edmond Jean de le Tacq, waarbij Edmund de voornaam is en Jean de le Tacq blijkbaar de achternaam. 

  • Edmond Jean de le Tacq, geb. oktober 1597, Le Tacq, Jersey, France. gestorven 12 november 1674, Le Tacq, Jersey, France. Hij was getrouwd met Esther Le Rossignl op 25 april 1638.
Zij hadden de volgende kinderen:
  • 1642 - Katherine Jean Tacq
  • 1647 - Auguste Jean Tacq
  • 1650 - Edmond jr. Jean Tacq
We zien nu dat de familienaam nu geschreven wordt als "Jean Tacq" de dat "de le" ertussen is weggelaten. Dan is het natuurlijk verderop in de geschiedenis zeer wel mogelijk dat het "Jean" gedeelte van de familienaam  "Jean Tacq" aangezien werd als voornaam en dat daardoor de familienaam ingekort werd tot "Tacq".

De naam Tacq komt daarna dan ook voor in noord Frankrijk, zoals bij

  • Paul Tacq, geboren in 1658, Calais, France.
  • Antoine Tacq, burgemeester van Lille ergens in de 18e eeuw, er is nog een plein naar hem genoemd.

klik hier voor foto's van Place Antoine Tacq in Lille

En vandaar misschien verder naar het noorden, in België komt de naam ook vaak voor, zoals bij de striptekenaar Michel Tacq, die ondertekende met "Mitacq".

De historie van mijn tak van de Tacq´en begint vooralsnog met Carolus Ludovicus Tacq, bakker en tapper, geboren te Overslag (NL) op 27 juli 1813.

6 april 2004
Volgens George Tacq (Breda, NL) zitten onze tak van de Tacquen al sinds 1580 in Vlaanderen. Ook komt de naam Tack voor in dezelfde gezinnen als Tacq, dus misschien is Tacq niet afkomstuig van Jersey, maar een variatie op Tack.

25 april 2997
Waarschijnlijke voorouders zijn gevonden op internet bij RootsWeb terug tot ong. 1540. Zie stamboom.


© 2004-2007 | hans tacq | boskoop | NL


deze pagina is gemaakt  10 januari 2004
laatste aanvulling 25 april 2007

tacq.tacq.nl
www.tacq.nl